Byvandring om kolonitid og klima
Layout: Emmeline Werner

Grøn dannelse Elever fra Risbjergskolen tester byvandring om kolonitid og klima

23. juni 2022 · Kl. 14:56 Nyhed

Hvordan hænger vores miljø- og klimaudfordringer sammen med fortidens kolonitid? Det var det overordnede spørgsmål, da 7. årgang på Risbjergskolen tog med NOAH på byvandring i Frederiksstaden.

Knap 100 elever i alderen 13-14 år var en solrig onsdag med NOAH på byvandring. Inden da havde de svaret på en masse spørgsmål om deres mad-, rejse- og forbrugsvaner, og de viste sig at være ganske tæt på gennemsnittet af en ung dansker.

40% af dem ejer mere en 5 par jeans, 91% af dem flyver på ferie én eller flere gang om året, og langt de flestes livretter kan ikke produceres med råvarer, der vokser i Danmark.

Men hvordan er dette forbrugsmønster opstået?

Bæredygtighedstrekanten
Bæredygtighedstrekanten hjælper med at vise, hvordan både økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed er vigtigt.

I samarbejde med udskolingselever fra Den Grønne Friskole har NOAH forsøgt at skabe et undervisningskoncept, der kaster lys over forbindelsen mellem vores nuværende og ubæredygtige ressourceforbrug og så den kolonitid, der ligger 500 år tilbage, men som på mange måder blev startskuddet på globaliseringen og på den miljø- og klimakrise vi står midt i.

Bæredygtighed handler om mere en miljø og klima

Som et led i byvandringen besøgte eleverne nogle af de monumenter, som står tilbage i København og vidner om Danmarks fortid som kolonimagt, og de blev præsenteret for eksempler fra historien, som helt tydeligt viser den sociale ulighed i datidens vestlige forbrugsmønster, nemlig fremkomsten af goder som sukker, tobak og kaffe på bekostning af mange tusinde slavers liv i både Afrika og Caribien.

Monumenter i Kbh relateret til kolonitid og klima

Selvom Danmark ikke direkte har slaver i dag, så er vores forbrug i høj grad baseret på billig arbejdskraft i Det Globale Syd.

Risbjergskolens elever

Eleverne fra 7. årgang på Risbjergskolen gennemførste byvandringen og kom til sidst selv med nogle konkrete bud på, hvordan en mere bæredygtig fremtid med fokus på social, miljømæssig og øknomisk bæredygtighed kan se ud.

Tusind tak til eleverne fra Risbjergskolen for hjælp til at teste materialet og ikke mindst til eleverne fra Den Grønne Friskole for hjælp til at udvikle det.

Støttet af Erasmus+

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!