Agrobrændstoffer Europæisk efterspørgsel tapper Afrika for landbrugsjord

31. august 2010 · Kl. 12:54 Pressemeddelelse

Den stigende efterspørgsel på biobrændstoffer i Europa går hårdt ud over Afrikas landbrugsjord og dermed den fattige befolkning.

Mængden af afrikansk landbrugsjord, der opkøbes af udenlandske selskaber – såkaldt land grabbing – er undervurderet og ude af kontrol. Det fastslår en ny undersøgelse fra Friends of the Earth Africa og Friends of the Earth Europe mandag.

I rapporten ’Africa: Up For Grabs’ påvises det, at i de 11 afrikanske lande, der indgik i undersøgelsen, er over 5 millioner hektar jord, eller et område på størrelse med Danmark, blevet opkøbt alene til at dyrke afgrøder til at producere biobrændstoffer til biler. Det drejer sig primært om europæiske selskaber, som vil imødekomme efterspørgslen på det europæiske marked.

”Tidligere har problemet med land grabbing været mest udtalt i Sydamerika og Indonesien. Det er første gang, vi ser det dokumenteret, at denne problematiske udvikling også galopperer af sted i Afrika,” udtaler Palle Bendsen fra NOAH Friends of the Earth Danmark.

”Det er dybt kritisabelt, da landbruget især i Afrika er et af de områder, der er mest udsat som følge af klimaforandringer, og det har katastrofale konsekvenser for en befolkning, der allerede sulter. Den europæiske efterspørgsel på biobrændstoffer kan være med til at starte en ny fødevarekrise,” siger Palle Bendsen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs hele rapporten Africa: Up For Grabs | The scale and impact of land grabbing for agrofuels i PDF'en nedenfor

For yderligere kommentarer, kontakt venligst

Palle Bendsen eller Safania Eriksen via NOAHs sekretariat tlf. 35 36 12 12 eller noah(at)noah.dk

Pressemeddelelse fra Friends of the Earth Europe:

http://www.foeeurope.org/press/2010/Aug30_Biofuels_for_Europe_driving_l…

Africa_up_for_grabs.pdf (1.58 MB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!