climate world cup

Greenwashing Klimasyndere udstilles i særlig kampagneform

17. september 2010 · Kl. 10:40 Nyhed

Foto: Micha​el Flarup​​​​​​

Der er penge i klimaet, og det er også gået op for flere og flere virksomheder. I hvert fald har de fleste virksomheder inden for nærmest alle brancher gjort sig tanker om deres påvirkning på klima og miljø.

En ting er de pæne ord om, hvad en virksomhed vil gøre, det kan dog noget helt andet, hvad virksomheden rent faktisk gør. Er der ikke overensstemmelse mellem virksomhedens ord og handling, er der tale om greenwashing.

Greenwashing er en betegnelse for den proces, hvor virksomheder oversælger deres produkter eller politikker som miljøvenlige; de vasker deres virksomhed grøn med uindfriede løfter eller udokumenterede påstande.

Klimaet rammer bundlinjen
En bestemt type klimakampagne, som flere organisationer har benyttet sig af, sætter netop fokus på virksomheders klimakommunikation og de faktiske forhold i virksomheden. For det kan gøre rigtig ondt på bundlinjen at blive taget med de grønne bukser nede om anklerne, og bl.a. derfor er den type kampagner meget efffektive.

Kampagnerne betegnes med begrebet naming and shaming, og de handler kort sagt om at fremhæve virksomheder, der er gode eksempler på arbejdet med virksomhedens klimapåvirkning, og at kaste offentlig skam over virksomheder, der forsøger sig med greenwashing eller det, der ligner.

VM i klima
Senest har Roskilde Festival og Danwatchs kampagne Climate World Cup gjort brug af naming and shaming. I Climate World Cup kunne publikum vurdere 16 skandinavise virksomheders klimakommunikation.

Vinderen af Climate World Cup blev SAS, og de vil nu bruge førstepladsen i deres markedssføring. Taberen af Climate World Cup, Danish Crown, synes til gengæld ikke, det var sjovt at være med i klimakonkurrencen.

Slagterivirksomheden betegner konkurrencen som useriøs, og kommunikationsdirektør i Danish Crown, Anne Villemoes, mener, at holdninger spærrer for viden i denne type kampagner.

Du kan læse hele artiklen om naming and shaming-kampagner i det nye nummer af Miljøsk. Du kan se indholdsfortegnelsen for Miljøsk nr. 56, og du kan tegne abonnement her.

For yderligere information kontakt:

Dan Boding Jensen, NOAH og med i redaktionen for Miljøsk tlf: 30 22 87 56.

Anne Skjerning, DanWatch tlf: 32 10 52 14 / 32 10 85 89.

Anne Villemoes, kommunikationsdirektør Danish Crown tlf: 89 19 14 66 / 29 22 24 15.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!