Fredspris Alternativ Nobelpris til Friends of The Earth

31. oktober 2010 · Kl. 11:00 Nyhed

Nnimmo Bassey får sammen med tre andre The Right Livelihood Award 2010. Prisen, der også kaldes den alternative Nobelpris, er på 200.000 euro og overrækkes ved en ceremoni i den svenske Rigsdag den 6. december. Det er en anerkendelse, der kan få betydning for miljøarbejdet i mange udviklingslande, hvor det ikke er usædvanligt, at kampen for et rent miljø føres med livet som indsats.

Formanden for NOAHs internationale netværk, Nnimmo Bassey, har fået tildelt den alternative Nobelpris.

Nnimmo Bassey, der udover at være formand for Friends of The Earth International, også er leder af Environmental Rights Action - Friends of the Earth Nigeria, hædres ”for at have afsløret det fulde omfang af de økologiske og menneskelige konsekvenser ved olieproduktion og for sit inspirerende arbejde med at styrke miljøbevægelsen både i Nigeria og globalt set”.

Friends of The Earth er verdens største sammenslutning af græsrods¬organisationer på miljøområdet, og Nnimmo Bassey siger selv om prisen:

- Jeg opfatter prisen som et forsvar for den resolutte kamp for miljøretfærdighed, som føres af berørte lokalsamfund verden over. Vi ønsker at se en ende på forbrydelser begået af oliegiganter som Shell i Nigeria og i resten af verden. Friends of the Earth og fire nigerianske landmænd har for nylig anlagt en banebrydende retssag mod oliegiganten Shell i Holland for deres massive olieforurening i Nigeria, og vi ser frem til det første retsmøde, som vil finde sted i løbet af de kommende måneder.

Palle Bendsen, talsmand i NOAH - Friends of The Earth Denmark, glæder sig både på Nnimmo Basseys og på miljøets vegne:

- Nnimmo er en fantastisk inspirerende person – mange hørte ham tale ved aktionen Flood for Climate Justice og ved afslutningen af den store klimademonstration ved Bella Centeret den 12. december sidste år. Samtidig kan en anerkendelse af det format få stor betydning for miljøarbejdet i mange udviklingslande, hvor kampen for et rent miljø undertiden føres med livet som indsats – som fx i Nigeria.

- Vi i NOAH oplevede at blive udelukket fra COP15 sammen med blandt andre Nnimmo, og vi ser derfor også prisen som en tilkendegivelse af, at Friends of the Earth International er en vigtig deltager i kampen for klimaretfærdighed, siger Palle Bendsen.

Right Livelihood-prisen blev grundlagt i 1980 for at hædre og støtte mennesker, som har fundet praktisk mulige løsninger på vores tids største udfordringer. Læs mere på www.rightlivelihood.org.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!