Danske miljø NGO'ere står sammen i GMO-sag Åbne breve til fødevareministeren og miljøministeren

3. februar 2022 · Kl. 17:25 Nyhed

NOAH har sammen med 7 andre organisationer skrevet til fødevareministeren og miljøministeren over flere år, og peget på, at de ikke bør støtte de stærke kræfter fra erhvervslivet for at de-regulere nogle af de nye GMO-metoder til anvendelse i dansk landbrug. Vi har forklaret situationen med videnskabelig forskning fra hele verden, og vi har forsøgt at klarlægge noget om de skadevirkninger, som dereguleringen vil kunne forårsage i naturen.

Desværre går ministrene nu de store danske virksomheders ærinde, som i årevis har lobbyet skiftende regeringer, men det er således en socialdemokratisk regering, der giver efter. Dette indebærer, at vi kan få spredt GMO-afgrøder ud i vores natur og ind på vores tallerkener - uden mulighed for at træffe et velinformeret valg om en GMO-fri kost. De-regulering af de nye GMO-metoder fra GMO-lovgivningen indebærer nemlig, at CRISPR og andre nye GMO-metoder ikke skal mærkes eller kaldes for GMO-metoder. Det bliver dermed non-GMO. (1) Således vil man ikke kunne spore disse GMO'er i naturen, det spredes uden kontrol, og du vil ikke kunne finde GMO-mærket på dine fødevarer i supermarkederne i fremtiden. Forbrugernes frie valg forsvinder, og hvad værre er: vores natur vil blive skadet.

Vi står midt i den 6. masseudryddelsesbegivenhed - denne gang forårsaget af mennesket - og klimaet ændrer sig med en hast og på en måde, der truer selve biosfærens grundlæggende sammensætning. OG så vil den danske regering og danske virksomheder fortsætte business as usual - men endda med turbo på - fordi CRISPR har potentialet til at forårsage genændringer i alt levende liv.

Det omhandler 2 felter, at Danmark ønsker at deregulere GMO fra GMO-lovgivning / Udsætningsdirektivet, og det er inden for planter/afgrøder og inden for mikroorganismer. Dyreceller er endnu ikke blevet nævnt (eksempelvis gendrev i dyreceller).

Vi vedhæfter nogle af de breve, som vi har skrevet igennem årene:

Brev til miljøministeren om ikke at deregulere de nye GMO-metoder for at beskytte naturen. PDF-fil: "Brev til Miljøministeren" 16. december 2021

Brev til fødevareministeren om ikke at deregulere indenfor mikroorganismer. PDF-fil:  "Brev til fødevareministeren 5. oktober 2020"

Brev til fødevareministeren og miljøministeren om at støtte et moratorium for gendrev. PDF-fil: "Brev til Fødevareministeren og Miljøministeren af 16. februar 2020"

Et opfølgende brev til fødevareministeren i 2019. PDF-fil: "Brev til fødevareministeren af 16. december 2019"

Her er et af de første breve til fødevareministeren om CRISPR. PDF-fil: "Brev til Fødevareministeren" 17. oktober 2019

Dette høringssvar fra NOAH er fra 17. december 2020, hvor Danmark gjorde det sværere for danske borgere at kunne søge offentlig indsigt i GMO-sager, hvis en biotek-virksomhed kræver "fortrolighed" af deres produkter eller metoder. PDF-fil: "NOAHs høringssvar GMO 17. december 2020"

Danmarks høringssvar:

I det danske høringssvar aflæses det, at Danmark lobbyer for at deregulere SDN-1 og SDN-2 samt cisgenesis - den sidstnævnte metode er endda én af de gamle GMO-metoder. PDF-fil: "Denmark"

 

***

Reference: 

1. http://www.foeeurope.org/sites/default/files/gmos/2018/new_gm_techniques_joint_position_paper.pdf

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!