Award show
Robin Wood og NOAH overrækker BURNING WOOD AWARD til Ørsted. Foto: Ole V. Wagner

Biomasse Årets BURNING WOOD AWARD går til Ørsted!

15. september 2021 · Kl. 12:51 Nyhed

Robin Wood, Biofuelwatch, Global Aktion og NOAH arrangerede her til morgen en aktion imod biomasseindustrien hvor vi uddelte greenwashingprisen BURNING WOOD AWARD.

BURNING WOOD AWARD går i år til Ørsted, som på den ene side søger at fremstå som et firma lavet af vindmøller og som på den anden side deltager i ødelæggelsen af ​​naturparker i Estland og Letland og globale biodiversitetshotspots i det sydøstlige Amerika.

Anledningen til aktionen var, at biomasseindustrien afholder PowerOn konference på Scandichotellet ved søerne i København, hvor de diskuterer, hvordan de kan fortsætte med at profitere på udnyttelsen af verdens skove. Konferencen har samlet de største navne i branchen og omfattet blandt andet oplæg fra de danske energiselskaber Hofor og Ørsted, som importerer store mængder træpiller fra værdifulde skove i Estland, Letland og det sydøstlige USA, samt Drax Group, der driver verdens største biomassekraftværk i England. 

Konferencer som PowerOn giver de store selskaber mulighed for at networke om, hvordan de kan promovere klimaskadelige aftaler med stater om omstilling fra fossil energi til bioenergi. Den slags aftaler er nemlig økonomisk meget lukrative. Industrien får enorme tilskud og afgiftslettelser til at brænde træ fra skove og plantager og samtidig fremstiller de dem - imod bedre vidende - som klimaneutrale.

MEN! Skaderne på skovene, klimaet og biodiversiteten som følge af industriel afbrænding af træ i stor skala kan ikke ignoreres. Der er intet miljø- eller klimavenligt ved afbrænding af biomasse, hvilket 500 forskere og EU’s eget forskningsinstitution, JRC, ikke er i tvivl om. 

Det er på tide at sætte en stopper for lobbyisme og greenwashing-arrangementer som PowerOn og i stedet yde en større indsats for at beskytte skovene og gennemføre en ægte, klimavenlig energiomstilling.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!