EU should protect the forests
Demonstration mod biomasse foran Europa-Parlamentet i Bruxelles. Foto: Forest Defenders

Bioenergi At brænde træ som erstatning for blot 10 % af de importerede russiske fossile brændstoffer vil være skæbnesvangert for skovene

Den 8. marts 2022 offentliggjorde Europa-Kommissionen en handlingsplan for at få et energisystem uden russisk gas og olie før 2030. Planen fra 8. marts, REPowerEU, indeholdt kun én type bioenergi på listen over de brændsler, der skal bruges i stedet, nemlig biogas produceret i EU.

18. maj 2022 · Kl. 10:31 Pressemeddelelse

Men nu er der blevet lækket et forslag, som kan blive vedtaget af Kommissionen i morgen d. 18 maj. Her kan man læse at: "Bioenergi ... er en indenlandsk tilgængelig og stabil energikilde, især fast biomasse for nogle skovrige medlemsstater.” Der står også, at hvis der er krav til at træet produceres bæredygtigt – og kravene overholdes – kan øget forbrug af bioenergi bidrage til at erstatte russisk importerede fossile brændstoffer, herunder naturgas, for eksempel til opvarmning.

Dette er ikke sandt. En øget anvendelse af biomasse er ikke mulig uden en markant stigning i skovhugst i Europa og i resten af verden, hvilket vil forringe skovenes mulighed for at binde atmosfærisk kulstof markant.

Desuden kan afbrænding af træ slet ikke erstatte nogen meningsfuld brøkdel af russiske fossile brændstoffer. At erstatte energien fra blot 10 % af importen af fossile brændstoffer fra Rusland ville kræve mindst 60 % stigning i afbrændingen af træ.

Men hvad er der egentlig sket siden kommissionens oprindelige forslag om kun at bruge biogas, frem til dette nye lækkede forslag? Et godt bud er, at et lobbybrev – underskrevet af 500 virksomheder i paraplyorganisationen Bioenergy Europe – har gjort sig gældende. 

Fra Danmark har følgende virksomheder skrevet under:

B&W Renewables (Ole Madsen, Technology Director)
Bigadan A/S (Henrik Laursen, CEO)
Biobrændselsforeningen (John Andersen, President)
CM Biomass Partners A/S (Simon Christensen, CEO)
Danstoker A/S (Peter Overgaard, CEO)
Focus Bio Energy (Jens-Ole Aagaard Jensen, CEO)
Haldor Topsoe (Roeland Baan, President and CEO)
Justsen Energiteknik A/S (Dan Rohde, Managing Director, CEO)
Rambøll (Mogens Skov, Director, Bio Energy and Power Generation)

NOAH har sammen med vores internationale netværk Forest Defenders Alliance henvendt os til Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, vicepræsident for Green Deal Frans Timmermans og EU-kommissærerne Janusz Wojciechowski, Kadri Simson, Stella Kyriakides og Virginijus Sinkevicius for at advare dem om ikke at inkludere biomasse.  

Vi støtter fuldt ud EU's mål om en hurtig overgang til renere energi. Netop derfor opfordrer vi indtrængende politikerne i EU til at forkaste forslaget om at medtage bioenergi i REPowerEU. Det vil få ulykkelige konsekvenser for verdens skove hvis EU erstatter sin store import af russiske fossile brændsler med bioenergi.

Læs vores henvendelse her.

For yderligere informationer, kontakt: 
Bente Hessellund Andersen, 29294527 el. bente@noah.dk

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!