Vedvarende Energi Brev til regeringen om rammedirektiv om VE

11. oktober 2007 · Kl. 08:50 Høringssvar

Kommissionens forslag om et handelssystem baseret på “guarantees of origin” er ikke den rigtige vej til at udvikle VE-sektoren. Det flytter opmærksomheden væk fra den nationale indsats.

 

Jakob Axel Nielsen

Transport- og energiminister

Transport- og energiministeriet

Frederiksholms Kanal 27
1220 København K

Om det kommende Rammedirektiv om Vedvarende Energi

Århus, den 11. oktober 2007

 

Kære Jakob Axel Nielsen

Vi skriver dette, fordi vi er bekymret for retningen i det kommende direktiv.

Ved forårstopmødet blev stats- og regeringscheferne enige om, at 20% af det samlede energiforbrug i EU skulle dækkes af vedvarende energi.

Det har vi set som en vigtig og positiv beslutning, fordi den vil kunne betyde en nyorientering i hele energisektoren væk fra de fossile brændsler og atomkraft og over mod vedvarende energi. Det ville også stimulere udviklingen i den eksisterende infrastruktur.

Diskussionen foregår nu, så vidt vi er orienteret, om hvordan et nyt rammedirektiv kan sikre denne udvikling. Og vi har forstået, at der er et vigtigt møde i den forbindelse i morgen, fredag den 12. oktober, hvor bl.a. en evt. handelsmekanisme for VE er på dagsordenen.

Kommissionens forslag om et handelssystem baseret på “guarantees of origin” finder vi er en helt forkert vej til at udvikle VE-sektoren, da det flytter opmærksomheden væk fra den nationale indsats; nogle lande kan foretrække at købe sig ud af problemet. Det vil være en alt for kortsigtet strategi.

Et handelssystem vil derfor føre til en dårlig balance i VE-produktionen i de medlemslande, som allerede kan producere VE på en kosteffektiv måde.

Det vil være de mest markedsmodne teknologier, der vil blive fremmet, mens nyere og måske knap så udviklede teknologier som fx geotermisk energi, solenergi, bølge- og tidevandsenergi vil fortsætte med marginale andele i hele energi-mixet.

Det vil hæmme en udvikling af en mangfoldighed af VE-teknologier, som vil være nyttig og nødvendig for at sikre den bedst mulige situation i fremtiden.

Miljøbevægelsen NOAH er medlem af Friends of the Earth International (FoE-I), som er verdens største sammenslutning af miljøorganisationer med medlemmer i 73 lande.
Kun en organisation i hvert land kan være medlem. I Danmark er det Miljøbevægelsen NOAH.
I Europa er 30 af organisationerne samlet i Friends of the Earth Europe (FoEE)

Mangler ved “guarantees of origin”.
20%-målsætningen er ambitiøs, og det er ikke sandsynligt, at de lande, der står bedst i dag, vil kunne garantere en tilstrækkelig produktion til at de øvrige lande vil kunne nå deres nationale mål via handel. De producerende lande vil kunne komme i en situation, hvor de har for få certifikater til at nå deres eget mål. Det vil forvride markedet, da de vil blive nødt til at købe VE fra andre lande til en højere pris eller fra lande uden for EU, hvor VE vil kunne produceres til en lavere pris.

Det vil også påvirke udviklingen af et sammenhængende net mellem landene. Der er behov for et net, der er egnet til VE og som forbinder de producerende enheder regionalt.

Incitament til VE-produktion i alle lande

Der er behov for et direktiv, der opmuntrer alle lande til at udvikle deres VE-sektor. Det bør først og fremmest ske gennem faste høje afregningspriser – et system, som vi jo har haft succes med i Danmark, men også Tyskland og Spanien har lignende ordninger. Feed-in tariffs kombineret med bindende nationale målsætninger og uhindret netadgang vil sikre incitamentet til, at alle lande bidrager med deres andel.

Ikke alle lande har betingelser for at udvinde vindenergi endsige bølgeenergi som fx Danmark og UK, men Tysklands eksempel viser, at introduktion af vindmøller og solceller ikke nødvendigvis afhænger af de mest optimale vindforhold og lave breddegrader. Nøglen er et støttesystem, som giver sikkerhed for investeringer, sammen med sikre og tilstrækkeligt høje afregningspriser.

Vi håber, at den danske delegation deler disse synspunkter.

Med venlig hilsen

Palle Bendsen
NOAH Energi og klima

NOAH
Noerrebrogade 39, 1

DK-2200 Copenhagen N

Denmark
Tlf. +45 35 36 12 12
Fax +45 35 36 12 17

noah@noah.dk

www.noah.dk

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!