Aktivister på trappen foran Christiansborg
Aktivister demonstrerer mod CETA foran Christiansbrog. Foto: Aage Christensen

Handelsaftale CETA træder på demokratiet

I dag stemmer Folketinget om EU’s omdiskuterede handelsaftale med Canada, CETA (the Comprehensive Economic and Trade Agreement). Politikere på vej til Christiansborg måtte træde på demokratiet for at komme ind til afstemningen, da de i morges blev mødt af aktivister. 

1. juni 2017 · Kl. 10:23 Pressemeddelelse

Aktivister klædt i hvidt havde i morges lagt sig foran trappen til Christiansborg ledsaget af et banner med teksten ”CETA træder på demokratiet”. Danmark er et af de første lande i EU til at stemme om aftalen, der er blevet forhandlet gennem syv år, og som EU-Kommissionen betegner som den mest vidtrækkende handelsaftale nogensinde.

”Aftalen er allerede blevet midlertidig godkendt inden selve afstemningen, og der har nærmest ingen debat været om en aftale, der vil få indflydelse på alle områder. Det er klart man mister tilliden til politikerne, når sådan en aftale køres igennem bag lukkede døre”, siger Rikke Moresco Lange, som deltog i aktionen.

Udover at processen har været udemokratisk, vil aftalen også tilgodese større virksomheder, mens regulering, der beskytter mennesker og miljø, vil komme under beskydning.

”Med CETA giver man udenlandske virksomheder mulighed for at sagsøge stater gennem en særdomstol, hvis lovgivning kommer i vejen for deres profit. Samtidig vil et såkaldt reguleringssamarbejde kunne sænke fx miljø- og fødevarestandarder”, forklarer Sarah Strunge Albertsen, handelspolitisk medarbejder i NOAH Friends of the Earth Denmark.

Resten af EU’s parlamenter skal også stemme om aftalen, hvilket vil ske i løbet af i år og næste år. 

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!