Høringsmateriale fra 18. maj 2021 CRISPR/Cas er GMO

2001/18/EC - Udsætningsdirektivet er rettidig omhu

3. juni 2021 · Kl. 12:24 Høringssvar

Den 18. maj 2021 deltog NOAH i det danske NBT-udvalg, som Landbrugsstyrelsen tovholder siden 2017.

NOAHs holdning er stadig, at der er ikke videnskabeligt belæg for at plædere for, at de nye GMO-metoder skal være mindre omfattet af Udsætningsdirektivet end de gamle GMO-metoder (se vedhæftet dokument).

Presset for deregulering er primært motiveret af løfter om potentialer -  på trods af, at der ikke foreligger en videnskabelig baseret risikovurdering - men derimod en betydelig videnskabelig dokumentation på alle typer uønskede effekter (off-target, on-target, rearrangements).

Det er et demokratisk problem, at vi står her i dag med denne form for pres på EU KOM siden den 25. juni 2018 - for at deregulere de nye GMO-metoder, således at de nye GMO-metoder højst sandsynligt får status som non-gmo-metoder. Men nu også forlydende, skal være patentbare, som industrien ellers har sagt tidligere, er grunden til at de nye GMO-metoder ikke skal vedblive reguleret under GMO-lovgivningen.

NOAH vil blive ved med at insistere på risikovurdering og mærkning (sporbarhed), og i det vedhæftede dokument kan I læse vores materiale i rådsmødet under Landbrugsstyrelsen (NBT-udvalget) den 18. maj 2021. New Breeding Techniques udvalget er et udvalg, der ligger under Landbrugsstyrelsen, og som har til formål at finde en position for CRISPR. NB. Det kaldes ikke længere for NBT, men for "nye genomredigeringsmetoder" NGT.

Læs om udvalget på: https://ing.dk/artikel/danmark-skal-beslutte-sig-crisprcas9-gmo-198507 

 

 

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!