bryllup

Landbrugets Facebook EU-Kommissionen godkender fusionen af Bayer og Monsanto

EU-Kommissionen har i dag godkendt fusionen af Bayer og Monsanto. Beslutningen baner vejen for verdens største og mest magtfulde virksomhed inden for agro-industrien. [1] Godkendelsen er underlagt krav om, at de to selskaber sælger en række aktiver, herunder en række frø- og pesticidprodukter.

21. marts 2018 · Kl. 12:00 Pressemeddelelse

Nanna L. Clifforth, kampagne- og researchmedarbejder ved NOAH Friends of the Earth Denmark forklarer: ”Taget i betragtning af, at sektoren allerede er stærkt koncentreret, er det højst sandsynligt, at disse dele vil blive købt af tilsvarende store konkurrenter. BASF har allerede vist interesse, hvilket betyder at disse frasalg ikke vil ændre det store ved koncentrationen i sektoren [2]”.

Forslaget giver BASF adgang til Monsanto og Bayers ekspanderende digitale dele af virksomhederne. Oprettelsen af verdens største dataindsamlingsplatform for landbrugsbedrifter vil gøre det muligt for fusionerede Bayer-Monsanto at øge sin kontrol over landmænd og afskære konkurrenter. [3]

Adrian Bebb, programkoordinator ved Friends of the Earth Europe, siger: "Denne fusion vil skabe verdens største og mest magtfulde agro-selskab, der vil forsøge at tvinge sine GMO-frø og giftige pesticider ned over vores mad og landbrug. De bliver også den første datagigant i landbruget – "Landbrugets Facebook" - med alle de faldgruber, det medfører. Fusionen af Bayer og Monsanto er et ægteskab fra helvede: dårligt for landmænd, dårligt for forbrugerne og dårligt for vores landbrug."

Over en million mennesker har opfordret konkurrencekommissær Margrethe Vestager til at blokere fusionen, og en opinionsundersøgelse antyder, at 54 % af EU-borgerne mener, at det er "meget" eller "ret vigtigt", at EU-Kommissionen blokerer fusionen. Det er mere end tre gange det antal, der mener, det er ubetydelig. [4]

Fusionen afventer stadig godkendelse på andre store markeder som USA og Rusland.

Kontakt:

Nanna L. Clifforth
Research- og kampagnemedarbejder NOAH friends of the Earth Denmark.
+ 45 5151 7724
nanna@noah.dk

Adrian Bebb
Food and farming campaigner at Friends of the Earth Europe.
+ 49 160 949 011 63
Adrian.bebb@foeeurope.org

NOAHs briefing om fusionen:
https://noah.dk/materiale/aegteskaber-fra-helvede-hvorfor-megafusioner-…

  1. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-2282_en.htm
  2. https://www.reuters.com/article/us-basf-bayer-seeds/basf-in-talks-to-buy-bayers-vegetable-seeds-business-sources-idUSKCN1GE2TB
  3. http://www.foeeurope.org/civil-society-letter-bayer-monsanto-merger-200318
  4. https://noah.dk/pressemeddelelse/ny-sporgeskemaundersogelse-viser-dansk…

https://twitter.com/foeeurope/status/968471887071404033

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!