ttip

TTIP 2.0 EU/USA handel vil underminere Paris-aftalen

Sammen med 60 organisationer opfordrer NOAH europæiske beslutningstagere til at lytte til borgerne og vise at EU tager Paris-aftalen alvorligt.

19. februar 2019 · Kl. 09:04 Nyhed

Europæiske handelsministre mødes den 21. februar for at give grønt lys til to handelsmandater med USA. Men der burde ikke foregå handelsforhandlinger med lande, som hverken viser ambitioner eller handling i forhold til klimaforandringerne og miljøbeskyttelse.

Fælles udtalelse:

For tre år siden fandt udbredte protester sted tværs over Europa imod en planlagt handelsaftale mellem EU og USA (TTIP). En aftalen der til sidst blev stoppet. For at undgå at præsident Trump skal putte told på importen af biler lavet i EU, planlægger europæiske regeringer nu at blive enige om et nyt grundlag for en transatlantisk handelsaftale.

EU og nationale beslutningstagere har meddelt at EU kun ville forhandle handelsaftaler med lande som har underskrevet Paris-aftalen, som Trump har trukket USA ud af.

Tusinder af borgere – særligt skolebørn – marcherer på nuværende tidspunkt i gaderne og forlanger øjeblikkelig handling fra beslutningstagere i forhold til klimaændringerne.

Europæiske beslutningstagere skal lytte til de borgere de tjener, og vise verdenen at EU tager Paris-aftalen seriøst. Der bør ikke være forhandlinger med lande som hverken viser ambitioner eller handling i forhold til klimaændringerne eller beskyttelse af miljøet.

Globale forpligtelser for at stoppe klimaændringerne skal komme før den europæiske bil-lobbys interesser. Hårdt tilkæmpede standarter der beskytter mennesker og planeten bør komme før handelsaftaler.

Som minimum, skal EU beslutningstagere holde deres ord, opretholde Paris-aftalen og ikke starte nye handelsforhandlinger med USA.

Men situationen er presserende, og de bør gå længere.

Som civilsamfundsgrupper opfordrer vi Europa-Kommissionen, de nationale regeringer og EU-parlamentarikere til at bruge alle politiske og finansielle redskaber der er til rådighed for hurtigt og retfærdigt at afslutte den fossile tidsalder nu. Vi må undgå det kaos, tørker og stigende have som en temperaturstigning på 1,5 grader eller mere vil medføre, og skabe et mere sikkert, retfærdigt og bæredygtigt Europa.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!