supermarked

EU-USA handelsforhandlinger Fødevaresikkerhed tilbage på dagsordenen

EU er nødt til at garantere overfor borgerene, at EU ikke vil begynde forhandlinger om Europas fødevarestandarder med USA. Vi udsender opråbet netop i dag, da europæiske udenrigsministre i dag mødes for at diskutere fremskridtene i EU-USA handelsaftalen.

12. november 2018 · Kl. 15:31 Nyhed

Det blev, i et lækket dokument fra EU-Kommissionen, afsløret at EU er klar til at diskutere fødevarestandarder og -sikkerhed med USA som en del af en eventuel handelsaftale. Dette inkluderer ikke kun niveauet af pesticider i frugt, såsom æbler og pærer, men også kontroversielle emner fra den meget omdiskuterede TTIP-aftale, som genetisk modificerede madvarer og hormonproduceret oksekød. [1]

Dette kan blive en realitet, selvom EU-Kommissionen i juli offentliggjorde at EU-USA handelsaftalen kun ville inkludere industriproduktion, og ingen former for fødevare- eller landbrugsproduktion, på nær sojabønner. [2]

I de tidligere TTIP-forhandlinger understregede USA deres krav vedrørende eksportmuligheder af deres genmodificerede produkter, oksekød produceret med hormoner og klorkyllinger.

EU er opsatte op at genåbne forhandlingerne for på den måde at modstå Trumps ønske om at øge tarifferne for europæiske biler på det amerikanske marked.

Nanna Clifforth fra NOAH Friends of the Earth udtalter: ”Ministrene er nødsaget til at afslå en handelsaftale som risikerer at ofre vores fødevaresikkerhed for tariffer på biler. Der kan aldrig blive tale om en byttehandel med fødevarestandarder.”

Dagens møde bruges som forberedelse på forhandlingerne mellem handelskommissionær Cecilie Malmström og hendes amerikanske kollega Robert Lightizer, som løber af stablen den 14. november.

[1] www.foeeurope.org/sites/default/files/eu-us_trade_deal/2018/181003_com_proposals_for_eu-us_regulatory_cooperation.pdf (via POLITICO)

[2] The official EC-US statement from July 2018: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-4687_en.htm

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!