EFSA anmoder om yderligere oplysninger om toksicitet og allergenicitet
EFSA anmoder om yderligere oplysninger om toksicitet og allergenicitet

GMO Impossible Foods søger om godkendelse i EU og Storbritannien af sin GMO-blødningsingrediens til kunstigt laboratorie-kød

Artikel oversat fra GMWatch

14. september 2022 · Kl. 17:50 Nyhed

13. september 2022, GMWatch, af Claire Robinson

***

Impossible Foods' GMO-"falske kød"-ingrediens, soja-benhæmoglobin (forkortet SLH), er i øjeblikket ved at blive overvejet med henblik på godkendelse til brug som fødevare i EU og Storbritannien.

I sommer bad Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) virksomheden om at fremlægge flere oplysninger, som tydeligvis manglede i ansøgningen til EU, herunder oplysninger om mulig toksicitet og allergifremkaldende egenskaber.

Virksomheden indsendte sin ansøgning til EFSA i september 2019. EFSA bad for nylig virksomheden om at give EU's GMO-detektionslaboratorium yderligere oplysninger om SLH.

Hvis EFSA afgiver en positiv udtalelse om SLH, går sagen derefter videre til afstemning i EU's medlemsstater. Hvis de stemmer for at godkende GMO'en, vil den få lov til at blive anvendt i Impossible Burgers, som Impossible Foods ønsker at markedsføre i EU. Hvis der, som det stort set altid er tilfældet ved afstemninger om GMO'er, ikke opnås kvalificeret flertal, kan Kommissionen godkende den ensidigt (men udemokratisk) via en proces, der kaldes komitologi.

GMO'en SLH er den vigtigste ingrediens, der får de falske kødburgere til at "bløde" en rød substans, der ligner det blod, der siver ud af oksekød.

SLH findes i sin naturlige tilstand i sojabønnerødder og har aldrig været en del af menneskets kost. Så det har ikke en historik for sikker anvendelse i fødevarer. Desuden stammer Impossible Foods' SLH fra en genetisk manipuleret stamme af Pichia pastoris-gær. Pichia pastoris, uanset om den er GMO eller ej, har heller ingen historisk erfaring med sikker anvendelse i fødevarer.

Anmodning om oplysninger om allergenicitet og toksicitet
I juni i år bad EFSA virksomheden om at fremlægge yderligere oplysninger om en række vigtige aspekter af SLH, herunder analyser af sammensætningen, identiteten af den genetisk manipulerede gærstamme, der anvendes til at fremstille den, og SLH's næringsværdi, allergenicitet og toksicitet.

Det er foruroligende, at Impossible Foods skal opfordres til at fremlægge de nødvendige oplysninger, som burde være en standarddel af enhver ansøgning om godkendelse af GMO'er i EU.

Vi har ikke mulighed for at se den præcise ordlyd af EFSA's anmodninger, som forbliver fortrolige. Ved første øjekast ser det ud til, at EFSA stiller de rigtige spørgsmål for at danne sig en fornuftig foreløbig vurdering af risikoen for forbrugerne. De fulde risici vil dog først blive kendt, når produktet har været på markedet i et stykke tid, og tilstrækkeligt mange forbrugere har prøvet en Impossible Burger.

Anekdotiske rapporter, som vi har fået uformelt kendskab til i USA, tyder på, at nogle mennesker kan få toksiske eller allergiske reaktioner på Impossible Burger, selv om vi ikke har de nødvendige beviser til at godkende eller afvise denne mulighed. Eventuelle forbrugerreaktioner, som forekommer, skal registreres og offentliggøres i en peer-reviewed undersøgelse for at have en chance for at blive taget alvorligt af myndighederne. 

Impossible Foods bør bruge ingredienser uden genetisk modificerede organismer i EU - juraekspert
I en rapport fra Bloomberg citeres Katia Merten-Lentz, partner hos advokatfirmaet Keller and Heckman LLP i Bruxelles, for at sige, at det på grund af EU-forbrugernes modvilje mod at spise genetisk modificerede fødevarer kan være mere fornuftigt for Impossible Foods at anvende en ikke genetisk modificeret ingrediens i EU.

"De europæiske lande er egentlig ikke imod innovation, men de er bestemt ikke tilhængere af GMO'er", sagde hun. "En GMO [sic] ingrediens, der optræder på ingredienslisten, kan være en dårlig start med hensyn til markedsføring. Hvis jeg var Impossible Foods, ville jeg gøre mit bedste for at ændre hæm-ingrediensen."  

Analyser viser faktisk, at markedet for plantebaserede falske kødprodukter - bortset fra GMO-spørgsmålet - har nået sit højdepunkt og nu er i tilbagegang. Blandt de årsager, der nævnes, er skuffende smag og høje priser.

Men Arlin Wasserman, grundlægger af konsulentfirmaet Changing Tastes, der beskæftiger sig med fødevarestrategi, giver først og fremmest "den lange liste af ingredienser med ukendte navne skylden for, at produktet ligner stærkt forarbejdet mad og virker som en barriere for gentagne køb". Han sagde: "Forbrugerne køber det måske én gang, men når de har læst etiketten, sætter de deres køb tilbage på hylden."

Plantebaseret kød er almindeligvis fremstillet af proteiner, der er forarbejdet fra forskellige planter (herunder svampesporer), farvestoffer, smagsstoffer, tekstureringsmidler, bindemidler og tilsatte vitaminer og mineraler, som naturligt findes i ægte kød.

På baggrund af disse tendenser kan Impossible Burger gå ned som en blyballon i EU. Impossible Foods bør trække sin ansøgning til EFSA tilbage og ændre sin forretningsmodel for at fokusere på sunde, minimalt forarbejdede fødevarer med en gennemsigtig oprindelse.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!