aktion

Investeringsbeskyttelse i CETA Lovlig, men unfair

EU-Domstolen besluttede i dag, at den kontroversielle investeringsdomstol (ICS) er foreneligt med EU-lovgivningen. Denne afgørelse er et svar på en anmodning fra den belgiske regering efter Wallonien i 2016 satte handelsaftalen mellem EU og Canada, CETA, på pause.

2. maj 2019 · Kl. 15:33 Nyhed

ICS er en mekanisme, der foreslås for EU's handelsaftaler med Canada, Singapore og Vietnam, som giver udenlandske investorer stærke rettigheder, samtidig med at regeringernes reguleringsevne begrænses. Hvis ICS gennemføres, vil virksomheder kunne sagsøge regeringer for miljømæssige, sociale og menneskeretslige politikker og standarder, mens ofre for virksomhedskriminalitet ikke kan sagsøge virksomheder via disse tribunaler.

Nanna L. Clifforth siger: "Lovlig er ikke det samme som retfærdigt. Virksomhedsdomstole er fortsat et uacceptabelt system, der giver særrettigheder til store virksomheder og udfordrer vores sociale, miljømæssige og sundhedsmæssige standarder. De er dybt upopulære hos EU-borgerne, og vi opfordrer EU-medlemsstater til at afvise ratificering af CETA, handelsaftalen mellem EU og Canada. "

Over 550.000 EU-borgere har underskrevet en opfordring til EU og de europæiske regeringer til at stoppe virksomhedernes særdomstole og vedtage bindende miljø- og menneskerettighedsforpligtelser for multinationale selskaber på EU- og FN-niveau.

Skriv under her: stopsids.dk

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!