Bruno Pereira og Dom Philipis
Portræt af Bruno Pereira og Dom Philipis.

International solidaritet ​​​​​​To menneskerettighedsforkæmpere fundet myrdet i Amazonas

Søndag den 5. juni forsvandt den brasilianske aktivist Bruno Pereira og den britiske journalist Dom Philipis under en arbejdsrejse i Vale do Javari i Amazonas, et område tilhørende den oprindelige befolkning. Mandag d. 13. juni blev begge personer fundet myrdet. Siden Bolsonaro blev præsident i Brasilien i 2019 er vold imod og forfølgelse af oprindelige folk blevet forværret.

14. juni 2022 · Kl. 17:03 Nyhed

Vi i NOAH er i sorg over mordene på Pereira og Philipis. Vi udtrykker vores dybeste medfølelse og solidaritet med de afdødes familier og pårørende. Vi fordømmer den øgede vold mod aktivister i Brasilien og opfordrer til international solidaritet for at presse den brasilianske regering til at handle.

Pereira og Philipis var på vej fra Ribeirinha São Rafael til byen Atalaia do Norte i Amazonas, da kontakten med dem forsvandt. Begge arbejdede for Union of Indigenous Organizations of Vale do Javari (UNIVAJA), en organisation der arbejder for at fremme den oprindelige befolknings rettigheder i området.

Volden mod menneskerettighedsaktivister og oprindelige folk i Brasilien er blevet værre som følge af Jair Bolsonaros autoritære regering. UNIVAJA rapporterede, at de modtog trusler under deres arbejde på stedet, og at disse klager allerede var indgivet til det føderale politi, den føderale offentlige anklager og menneskerettighedsorganer.

Forvaltningen af den nationale stiftelse for oprindelige befolkninger, Fundación Nacional del Indio (FUNAI), et organ som skal beskytte den oprindelige befolknings rettigheder, men som siden juli 2019 et blevet ledet af Marcelo Augusto Xavier fra det føderale politi, der har opfordret til vold og folkemord på indfødte. Derfor har oprindelige folk og deres organisationer fordømt Xaviers formandskab.

NOAH opfordrer den brasilianske regering til at:

  • Gennemføre transparente undersøgelser gennem relevante institutioner og med overvågning fra internationale menneskerettighedsinstitutioner. 
  • Sikre at de ansvarlige for indtrængen i den oprindelige befolknings område Vale do Javari og mordene på de to menneskerettighedsforkæmperes holdes ansvarlige.
  • Garantere de oprindelige folks territoriale rettigheder og selvbestemmelse i Brasilien.

Hvad kan DU gøre?

  • Spred budskabet via sociale medier for at fordømme mordene og opfordre den brasilianske stat til at handle. Brug hashtagget #OndeEstaoDomEBruno 
  • Send et brev til den brasilianske ambassade i Danmark, hvor du fordømmer mordene og de konstante brutale krænkelser af de oprindelige folks rettigheder i Brasilien - du kan bruge denne skabelon til brevet.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!