Marcelo Perez Perez, foto af OtrosMundosChiapas
Marcelo Perez Perez, foto af OtrosMundosChiapas

International solidaritet Mord i Mexico

23. oktober 2024 · Kl. 16:28 Nyhed

Den 20. oktober kl. 7.30 om morgenen blev Marcelo Perez Perez, aktivist og sognepræst i San Cristobal de Las Casas, Chiapas, myrdet efter at have holdt sin første søndagsgudstjeneste. 

Marcelo Perez Perez tilhørte det oprindelige folk maya tsotsil, og har været sognepræst i forskellige kommuner i højlandsregionen i staten Chiapas i det sydlige Mexico. Her har han i årtier utrætteligt forsvaret de oprindelige folks rettigheder. Han var kendt for at være en modig forsvarer af Moder Jord og af de oprindelige folks territorier. Og for at kæmpe utrætteligt for fred og retfærdighed.

På grund af sit arbejde blev Marcelo Perez Perez udsat for mange trusler, herunder mindst fem mordforsøg. Flere organisationer og medier har beskrevet og anmeldt den sårbare situation, han var i. 

Den mexicanske stat var ikke i stand til at garantere hans sikkerhed, og derfor har Marcelo Perez Perez siden 2015 haft forebyggende foranstaltninger fra Den Interamerikanske Menneskerettighedskommission (IACHR). I sidste ende viste de sig desværre at være utilstrækkelige.

Sammen med vores søsterorganisationer i Friends of the Earth Latin America and the Caribbean (ATALC), fordømmer NOAH mordet på Marcelo Perez Perez og kræver, at den mexicanske stat opfylder sin pligt ved at efterforske den forfærdelige forbrydelse og stille de ansvarlige for retten. 

Retssikkerheden i Mexico er svækket og flere regioner i landet, herunder delstaten Chiapas, er kastet ud i den værste voldsspiral i landets nyere historie. Vi fordømmer denne tendens og ved at dele opråbet ønsker vi at gøre vores til at sætte en stopper for angrebene og uretfærdighederne mod dem, der forsvarer livet.

NOAH og Friends of the Earth 

Miljøbevægelsen NOAH er medlem af Friends of the Earth, verdens største globale netværk af græsrodsmiljøorganisationer. Friends of the Earth repræsenterer en mangfoldighed af forskellige grupper, hvoraf mange befinder sig i nogle af de hårdest ramte områder på jorden. Med de omkring 75 nationale organisationer, 5000 aktivistgrupper og to millioner medlemmer står vi sammen på alle kontinenter i kampen for miljøretfærdighed. Vi støtter løsninger, der peger mod miljømæssigt bæredygtige samfund med social retfærdighed.

Friends of the Earth kæmper for at skabe et globalt netværk, hvor de forskellige grupper har mulighed for at hjælpe med og støtte hinandens arbejde. Vi arbejder for mere international solidaritet med miljøforkæmpere og befolkningsgrupper, der er udsatte. Vi kan ikke klare kampene for miljøretfærdighed alene. Gennem fællesskab kan vi nå længere med vores arbejde.

Læs mere om miljøretfærdighed her.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!