Utopier.dk
Utopier.dk

Institut for Evige Utopier Ny hjemmeside om utopier

I en tid hvor meget handler om dystopier, er det vigtigt at fremhæve det lystbetonede. Derfor har en kunstner og aktivister fra Miljøbevægelsen NOAH skabt hjemmesiden utopier.dk, hvor kunst og miljø mødes

8. november 2021 · Kl. 13:24 Nyhed

Klik her for at komme videre til hjemmesiden utopier.dk

”Alle arbejdspladser såvel offentlige som private, skal have som mål hvert år at nedsætte den ugentlige arbejdstid for medarbejderne med ½-1 time, indtil den ugentlige arbejdstid er 25 timer”. Sådan lyder Artikel 1 i forslaget til et nyt EU-direktiv om arbejdstid. Som modydelse for mere fritid, skal du transportere dig langsommere og bruge mere tid på omsorg for dine børn, forældre og syge nabo.

Et andet utopisk forslag lyder: Der skal være harmoni mellem kost, landbrug, miljø og klima, og vi skal spise mere lokalt og flere plantebaserede fødevarer. Udover at sikre sund kvalitetsmad vil borgerne få et sikrere klima, renere luft, dejligt vand, næringsrigere jord, øget biodiversitet, mindre landfodaftryk og bedre dyrevelfærd.

Hjemmesiden starter i det menneskelige hjerte. Når man scroller op mod hovedet, møder man aktivisternes utopiske tanker. I alt er der seks gennemarbejdede utopiske forslag til ny lovgivning, som kan være med til at omstille EU til et mere solidarisk og bedre sted. Emnerne er energi, mad, bilfrie byer, køn, arbejdstid og hav.

Under hjertet er det jord, muld, rødder og hav, det handler om. Her kan man læse om de levede utopier og se portrætter af otte danske muldjorde.

Til venstre for hjertet kan man læse om tidligere aktioner i Institut for Evige Utoper, og til højre om kommende aktioner.

”Utopier om solidaritet og miljø er vigtige i vores samfund, hvor al politik synes at handle om at konkurrere med andre lande og regioner om at blive bedst til at producere og forbruge. Vi bliver aldrig mætte, når vi hele tiden fokuserer på mere og mere. Utopier.dk udstikker en kurs for et bedre samfund, som lægger vægt på de gode ting, vi kan få, hvis vi dropper ønsket om at øge forbruget”, siger Jacob Sørensen fra NOAH.

”Kunstens væsen er at skabe noget, som samler og skaber sammenhold. I en tid hvor meget handler om dystopier, er det vigtigt at fremhæve det lystbetonede. I en tid hvor konkurrence mellem mennesker, firmaer og stater ses som et mål, og hvor det handler om at blive set og få sine egne ting frem, er det vigtigt at skabe positive visioner, der insisterer på fællesskab og solidaritet”, siger Annika Nilson, som er kunstneren i projektet.

Institut for Evige Utopier

Det fiktive Institut for Evige Utopier er et kunst- og aktivistprojekt, som drives af Miljøbevægelsen NOAH og kunstneren Annika Nilsson. Institut for Evige Utopier arbejder med at finde vidtrækkende løsningsforslag ved at opstille nye, overraskende betingelser for, hvordan vi opfatter virkeligheden. Kunsten er udgangspunkt og forudsætning for at indsamle nye visioner for fremtiden i samarbejde med borgere. 

Læs mere om Annika Nilson: akkihikka.blogspot.com

Klik her for at komme videre til hjemmesiden utopier.dk

Støttet af

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!