patenter pærer

patenter Ny kampagne: NOAH vil kæmpe mod EU's patenter på liv og natur

8. april 2014 · Kl. 12:47 Nyhed

Hvad har miljø, klima og den globale fødevareforsyning egentligt at gøre med den danske folkeafstemning om den europæiske patentreform?

Faktisk en del! Afstemningen handler nemlig om meget mere end en patentdomstol i Paris.

Afstemningen handler om, hvorvidt vi vil gamble med miljø, klima og natur til gengæld for at gøre det nemmere for multinationale virksomheder at få patent i hele Europa.

Naturen tilhører os alle. Derfor bør vi ikke acceptere, at store virksomheder privatiserer den gennem patenter.

Stigning i patenter på liv og natur

Desværre har vi på det seneste set en stigning af patentudstedelser på liv og natur. Denne stigning forventes at accelerere yderligere med den nye patentreform.

Patenter på natur og liv er ikke tilladt ifølge det lovmæssige grundlag i Europas patentsystem. Det kan man læse i Den Europæiske Patentkonvention artikel 53.

Alligevel ser man i stigende grad patentudstedelser på natur. Det skyldes alvorlige huller i patentsystemet, manglende uafhængig retslig kontrol samt kreativ fortolkning af lovgrundlaget.

Denne tendens vil med stor sandsynlighed accelerere med den nye patentreform med uoprettelig skade på miljø, klima og vores fødevaresystem til følge.

Derfor har NOAH valgt at deltage i debatten op til afstemningen. Vi ønsker ikke flere patenter på liv og natur.

NOAH vil oplyse borgerne

NOAH vil gøre sit for at udbrede kendskabet til patentreformen blandt danskerne. Naturligvis med særligt fokus på konsekvenserne for miljø og klima.

”Patentreformen indeholder nogle alvorlige trusler mod vores miljø og klima, som stort set ikke bliver nævnt i den offentlige debat. Det er netop disse trusler, vi gerne vil oplyse borgerne om, så de får dette perspektiv med, når de skal foretage et valg d. 25. maj”, siger Thomas Jazrawi fra NOAH.

NOAH vil afholde 4 debatarrangementer på 4 højskoler i forskellige dele af landet, publicere artikler om patentdomstolen, dele viden via Facebook og meget, meget mere i de kommende måneder.

Målinger viser, at danskerne efterspørger mere viden om patentreformen. Reformen og Europas patentsystem er ret kompliceret. NOAH vil sikre sig, at så mange som muligt får kendskab til konsekvenserne ved et ja. Vi tror på, at jo mere danskerne bliver informeret om reformen jo højere er sandsynligheden for et nej.

NOAH anbefaler nej til patentreformen

Desværre kan Danmark ikke forhindre reformen i at træde i kraft for de andre 25 lande. Men Danmark kan sige fra overfor en patentreform, der er højrisikabel på flere måder. Det kan vi i øvrigt gøre sammen med nogle af Europas store markeder, Spanien, Italien og Polen, der allerede har valgt at sige helt eller delvist fra overfor patentreformen.

NOAH anbefaler et nej til patenter på liv og natur – og derfor et nej ved afstemningen om patentreformen d. 25. maj.

Følg med på NOAHs hjemmeside og Facebook i de kommende måneder.

NOAHs kampagne er støttet af Europanævnet.EuropaNævnet

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!