Geoengineering proposals. Credit: University of Leeds
Geoengineering proposals. Credit: University of Leeds

Geoengineering Science Fiction i stor skala

7. december 2022 · Kl. 09:27 Nyhed

I dag er det menneskene, der laver øer, søer, nedbryder bjerge, suger sand op af havet, gør hav til land, ændrer fundamentale kredsløb som skubber til klimaet, retter floder ud, smelter ishavet og skynder på gletsjerne. Ni-tiendedele af pattedyrenes biomasse udgøres af mennesker og af de dyr, der er i menneskenes varetægt. Samtidig uddør dyre- og planteliv, der ikke indgår i produktion og økonomi stadigt hurtigere.

Menneskenes magt i verden er i dag ganske overvældende. Det afspejles bl.a. i bevidste ingeniørmæssige indgreb i Jordens klima med det erklærede formål at modvirke menneskeskabte klimaforandringer.

I en artikel, Vejen mod geoengineering,der bliver offentliggjort i det kommende nummer af Geografforbundets magasin Geografisk Orientering analyserer NOAHs Palle Bendsen fænomenet geoengineering, der allerede har en lang historie som en drøm om at lave et teknisk fiks, der kan aflyse klimakatastrofen uden at genere det herskende økonomiske vækstparadigme.

Analysen gør gældende, at geoengineering mere er Science Fiction end seriøse og forsvarlige veje til at imødegå klimaforandringerne.

 

Geoengineering som Science Fiction

Stellar Publishing, Public domain, via Wikimedia Commons

 

Vejen mod geoengineering

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!