MOVIAC banner
MOVIAC banner

Valg i El Salvador den 4. februar 2024 TikTok-præsident står til at vinde på trods af at landet står i en social, politisk og miljømæssig krise

3. februar 2024 · Kl. 17:14 Pressemeddelelse

Præsident Nayib Bukele står til et stort genvalg kommende søndag. Gennem snart to år har han ledet et land i undtagelsestilstand, alt imens mere end 72.000 mennesker er sat i fængsel - heriblandt miljøforkæmpere og sociale aktivister. Mens præsidenten hyldes på sociale medier, går befolkningen sultne i seng, samtidig med at de demokratiske institutioner afvikles. 

Siden den 26. marts 2022 har der været erklæret undtagelsestilstand i El Salvador for at sætte en stopper for den banderelaterede kriminalitet i landet. Mere end 72.000 mennesker er blevet arresteret for at være påståede bandemedlemmer eller tilknyttet en bande[i]. Menneskerettighedsorganisationer har dokumenteret, at tusinder er blevet uretfærdigt tilbageholdt uden retfærdig rettergang, udsat for tortur, og at i dusinvis er døde i fængslerne[ii].

Silvia Quiroa, direktør i miljøorganisationen CESTA - Friends of the Earth El Salvador, forklarer: “Undtagelsestilstanden er blevet en permanent foranstaltning, hvor undertrykkelse og krænkelser af menneskerettighederne er konstant.” 

Siden Bukele kom til magten i 2019 er organisationer og lokalsamfund, der taler for demokrati og rettigheder, blevet angrebet og kriminaliseret. Et tydeligt eksempel på Bukeles autoritære drejning var den 9. februar 2020, da han stormede ind i den lovgivende forsamling eskorteret af politi og militær for at tvinge oppositionspolitikerne - som stadig havde flertallet - til at godkende et lån på 109 millioner dollars til finansiering af sit sikkerhedsprogram[iii].

Miljø- og sociale organisationer i El Salvador[iv] rapporterer om anholdelser af deres medlemmer i Santa Marta-provinsen, hvor lokalsamfund protesterer mod minedrift på grund af miljøbelastningen. 

Silvia Quiroa forklarer om den generelle tendens: “I de seneste måneder har berørte lokalsamfund og organisationer i El Salvador fordømt de mange fordrivelser af lokalsamfund fra deres jorde i den østlige del af landet. I de fleste tilfælde er fordrivelserne af lokalbefolkningen en måde at bane vejen for udviklingen af megaprojekter som for eksempel lufthavnen i Stillehavsregionen. I tilfældet med lufthavnen viser indledende undersøgelser, at placeringen er uhensigtsmæssig på grund af de forventede miljøpåvirkninger. På trods af dette er familier stadig tvunget til at sælge deres jord eller blive smidt ud.”

Op til og under indførelsen af undtagelsestilstanden har Bukele-regeringen gennemført en række reformer, der blandt andet betyder øgede fængselsstraffe, fjerner muligheden for adgang til retslige ydelser, giver magt til at pålægge børn og unge fængselsstraffe, som om de var voksne, giver ret til at gennemføre retssager og afsige domme in absentia, giver ret til at hemmeligholde identiteten på dommere og retsmedarbejdere, der er involveret i retssager, giver dommere mulighed for at godkende referencevidner, der erstatter direkte vidner og giver reformerne tilbagevirkende kraft.

Ifølge Den Økonomiske Kommission for Latinamerika og Latinamerika og Caribien (ECLAC) var El Salvadors vækstrater i 2023 de laveste i Mellemamerika, og halvdelen af befolkningen er ude af stand til at opfylde deres basale fødevarebehov, mens de institutioner, der kunne have fungeret som grundlag for at opbygge et demokratisk og retfærdigt land, er ved at blive afviklet.

"Bukele-modellen" er bifaldet fra mange sider - flere af nabolandene i Latinamerika skeler til Bukeles ‘Den hårde hånds’ politik, men ud over propagandabillederne har regeringen ikke løst landets største problemer - de har ikke engang et politisk program for det”, afslutter Silvia Quiroa, direktør i miljøorganisationen CESTA - Friends of the Earth El Salvador

 

Pressekontakter:

Spansk: 

  • Silvia Quiroa, direktør i miljøorganisationen CESTA - Friends of the Earth El Salvador: +503 7769 1341 / siqy2101@gmail.com

Engelsk

  • Ricardo Navarro, forperson for bestyrelsen for miljøorganisationen CESTA - Friends of the Earth El Salvador: +503 7888 7567 / foeelsalvador@hotmail.com

Dansk

 

[i] https://apnews.com/article/el-salvador-prison-gangs-bukele-42315f24691e…

[ii] https://apnews.com/article/el-salvador-arrests-gangs-700742783a76efec20…

[iii] https://www.theguardian.com/world/2021/sep/21/fears-for-democracy-in-el…

[iv] CESTA - Friends of the Earth El Salvador; Movement of Victims and

Affected by Climate Change and Corporations (MOVIAC); ADES

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!