TTIP

Handelsaftale TTIP-pris "ærer" den værste gruppe af virksomhedslobbyister

NOAH lancerer i dag, sammen med flere andre grupper, “Democracy for Sale Awards”, som giver borgere mulighed for at pege på de virksomhedslobbyistre, der har været mest succesfulde i at underminere demokrati og offentlige interesser ved at erobre EU’s holdninger til et Transatlantisk Handels- og investeringspartnerskab (TTIP).

19. september 2016 · Kl. 10:36 Nyhed

Prisen, organiseret af Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl og WeMove.EU, fokuserer på store indsutrilobbyer, som har indflydelse på de igangværende TTIP-forhandlinger. For fjerde år i træk fortsætter forhandlingerne bag lukkede døre, på trods af de vidtrækkende konsekvenser aftalen vil få for forbrugerbeskyttelse, sundheds- og miljøstandarder så vel som demokratiske processer i EU.

Selvom borgere har al mulig ret til at være bekymrede over udsigten til dette, forbliver forhandlingsteksterne under lås og slå og efterlader borgerne i mørke. På samme tid nyder virksomhedernes lobbyister priviligeret adgang til EU-forhandlere og deres rådgivere. Fra starten af har de været i stand til at styre forhandlingerne indefra – nogengange endda inviteret af Kommissionen.

“Democracy for Sale Awards” viser det tydelige partnerskab mellem store virksomheders lobbygrupper og EU-Kommissionen i TTIP-forhandlingerne [1]. Efterforskning har afsløret eksempler på aftalt spil I kemikalie-, pesticid-, bil- og lægemiddelkapitlerne I TTIP-teksterne så vel som kontroversielle klausuler om investeringer og reguleringssamarbejdet.

Alle er inviteret til at give deres mening til kende om denne undergravning af offentlige interesser på prisens hjemmeside og afgive deres stemme til det frækkeste eksempel på aftalt spil mellem lobbyister og TTIP-forhandlere. Afstemningen lukker d. 12. oktober, og den prisvindende lobbygruppe vil blive “æret” for dens tvivlsomme succes med at erobre TTIP-forhandlingerne til fordel for virksomheder.

“Flere danske aktører er aktive medlemmer af de nominerede til denne pris, som Novo Nordisk, Dansk Planteværn og Dansk industri. De er på den måde med til at undermindere demokrati og offentlige interesser i forhandlingerne. Prisen er derfor også højst relevant i en dansk kontekst”, siger Nanna L. Clifforth, handelspolitisk medarbejder hos NOAH Friends of the Earth Denmark.

“The Democracy for Sale Awards” hjemmeside giver detaljeret baggrundsinformation om EU/USA forhandlinger om TTIP så vel som om de nominerede: democracyforsale.eu

[1] De nominerede lobbygrupper er BusinessEurope og US Chamber of Commerce; European Chemical Industry Council (CEFIC) og American Chemistry Council (ACC); European Services Forum (ESF); European Crop Protection Association (ECPA) og CropLife America (CLA); European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA); European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) og Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA).
 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!