Utopierne genoplives Unge fra FGU Maribo træner deres utopimuskel sammen med NOAH
Hvordan kan de kreative fag i skolen bruges til at danne børn og unge i utopisk tænkning? Og hvordan kobler vi disse egenskaber med miljø- og klimadagsordenen? FGU-elever i Maribo har hjulpet NOAH med at teste materiale om utopier i deres billedkunstundervisning
Hvis vi skal gentænke verden og fortsat kunne arbejde for en fremtid med mindre ressourcespild, mere retfærdighed mellem lande i det globale syd - hvor råstoffer udvindes - og i det globale nord - hvor råstofferne i stor stil forbruges - så skal vi kunne forestille os andre verdner. Og det er ikke let. Evnen til at tænke i utopier skal trænes og opøves.
Derfor har vi allieret os med kunst-eleverne fra FGU Maribo, som som har indvilget i at teste et undervisningsmateriale i billedkunst netop om, hvordan vi øver os i at tænke i utopier.
Først blev eleverne bedt om at tegne et utopia, en ø, der indeholder alt det, som eleverne holder af i vores nuværende verden.
Dernæst skulle de illustrere deres personlige dystopi, som kom til at indeholde alt fra dødsstraf og forurening til sociale medier.
Til sidst skulle eleverne lave værker inspireret af afrofuturisme, hvor de skabte nye utopier med mixed media som collage og akryl.
Forløbet er en del af NOAHs udviklingsprojekt Creative Connections, hvor vi i samarbejde med billedkunstlærere over hele Danmark udvikler og afprøver undervisningsmateriale til målgruppen 13-19-årige.
Vi i NOAH er meget taknemmelige for, at elever og lærere på Kunstholdet på FGU Maribo greb chancen og inviterede os indenfor.
Materialet vil blive tilgængeligt på NOAHs hjemmeside i løbet af efteråret 2024 og er en del af projektet Creative Connections, som er støtte af: