Kompostværksted med familier
Foto: Amigos de la tierra

Workshop Kompostværksted med familier

23. januar 2020 · Kl. 15:53 Nyhed

Hjælp folk med at tage kontrollen tilbage og praktisere uafhængige lokale løsninger for den største enkeltfraktion af husholdningsaffald – madaffald

Hvorfor bruge dette værktøj?

I dag er affaldshåndtering i hænderne på store virksomheder. Ideen med kompostkurset er at hjælpe folk med at tage kontrollen tilbage og praktisere selvstændige lokale løsninger for den største enkeltfraktion af husholdningsaffald – madaffald. Hjemmekompostering på produktionsstedet sparer ikke kun omkostningerne til transport og behandling, men forhindrer også bioaffald / madaffald i at ender på forbrændingsanlæg eller lossepladser, hvis fortsatte drift forårsager betydelige og langsigtede skader på økosystemer og menneskers sundhed . Enhver husstand, der hjemmekomposterer, er et skridt i retning af en revision af det formelle affaldshåndteringssystem og dets iboende magtstrukturer.

Gennem direkte kontakt med mennesker, demonstration af en god praksis og en anderledes måde at håndtere madspild på, inspirerer du folk til at lave et link til andre former for spild, og hvordan de kan reducere det.

Beskrivelse:

Hjemmekompostering er en traditionel praksis, der stort set er gået tabt i byer, men som stadig er velkendt i landdistrikter. Vi styrker en ændring i folks daglige vaner med hensyn til bioaffald ved at hjælpe dem med hjemmekompostering.

Ideen til at lancere et hjemmekomposteringsprojekt kom fra aktivister fra FoE Spain affaldsteamet, som har komposteringsknowhow. For flere år siden foreslog en gruppe aktivister hjemmekomposteringsprojekter til nogle få kommuner. De lokale myndigheder kunne spare penge og blive grønnere, mens deres beboere kunne håndtere deres bioaffald på en bedre måde. Denne bottom-up tilgang til håndtering af bioaffald ved kilden og tilbagetagelse af kontrollen over affaldshåndtering er en grundlæggende tilgang, som FoE Spanien forsøger at inkorporere i alt sit arbejde, samtidig med at man arbejder på politisk niveau for at drive systemisk forandring til skabe en verden, hvor alle lever godt og inden for de planetariske grænser. Nu har alle vores lokale grupper lignende projekter, styret af tekniske eksperter eller aktivister.

Trin til gennemførelse:

  •      Søg efter frivillige familier eller enkeltpersoner, der er interesserede i at prøve at kompostere deres bioaffald. (2 uger)
  •      Organiser møder med de interesserede, herunder en læringsdel (teoretisk) og en praktisk aktivitet for at lære folk at håndtere komposten. (1 måned)
  •      Giv deltagerne de indkøbte kompostere eller lav sammen med dem gør-det-selv-kompostere af genbrugte materialer. (1-dags workshop)
  •      Foretag hjemmebesøg, ideelt 3-4 gange til hver husstand, for at hjælpe deltagerne med at fejlfinde problemer. (6-8 måneder)
  •      Evalueringsmøde

Yderligere elementer eller variationer:

Projektet er meget fleksibelt: Det kan kun være en engangsworkshop på 2 timer eller et komplet program, der involverer og støtter deltagere over et helt års cyklus.

Selvom projektet ikke har nogen formel sessionsplan, bliver det ved med at udvikle sig og vokse i folkeoplysningens ånd med peer-to-peer kollektiv læring ved at gøre, med praktiske sessioner og udveksling af erfaringer, fejlfinding osv.

Facilitatorovervejelser:

Når projektideen er defineret, er det nødvendigt at finde nogle interesserede kommuner, både politikere og eksperter. For det langsigtede projekt er deltagelse af lokale enheder, såsom nabogrupper og andre, nøglen.

Støtte fra de lokale myndigheder og andre interessenter er vigtig for at hjælpe med at dække kompostering og andre omkostninger. Jo flere mennesker er involveret, jo større er chancen for succes.

Workshoppen er udviklet af vores partnere i Amigos de la Tierra og oversat med støtte af Erasmus+ gennem projektet Growing Together

Erasmus+ logo

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!