brand indonesien

Skovbrand Støt Friends of the Earth Indonesias nødhjælpsindsats

30. oktober 2015 · Kl. 13:40 Nyhed

I de seneste 3 måneder har røgen fra brande, der hærger skove og tørvemoser i Kalimantan og Sumatra skadet over 40 millioner mennesker i Indonesien og dræbt mindst 15 mennesker, herunder børn. Det er samtidig den største enkeltstående klimakatastrofe i mange år.

Friends of the Earth Indonesien / WALHI er med til at evakuere sårbare grupper som spædbørn og småbørn, ammende mødre, gravide og ældre, i sikkerhed.

Støt Friends of the Earth Indonesia / WALHI’s nødhjælpsindsats her

En analyse fra World Resources Institute i september viser, at af de hundredvis af brande på Sumatra kan næsten halvdelen spores tilbage til papirindustriens plantager, hvoraf de fleste forsyner papirgiganten Asien Pulp and Paper (APP). Det meste af resten har oprindelse i (eller i nærheden af) palmeolieplantager, hvoraf mange er forbundet med de store palmeolie industrier, der køber ind til at forsyne internationale fødevarevirksomheder.

Hvad gør WALHI?

NOAHs søsterorganisation i Indonesien WALHI har brug for finansiel støtte for at hjælpe med at evakuere sårbare grupper og for at finansiere og udstyre ’sikre huse’. WALHI har allerede forberedt sikre huse flere steder i Banjarbaru og Banjarmasin (Syd Kalimantan) og de distribuerer masker, bevidstgørelse af offentligheden om at disse brande er menneskeskabte og ikke naturkatastrofer, de laver lobbyarbejde over for regeringen og organiserer retssager mod de store, multinationale virksomheder, som er mest ansvarlige for brandene, samt mod de lokale og regionale myndigheder, der undlader at gøre nok for at løse problemet.

I andre provinser, såsom Riau, Jambi, South Sumatra og West Kalimantan etablerer WALHI også centre til at uddele masker, ilt og gratis lægeundersøgelser for offentligheden.

Sundhed og klima – natur og biodiversitet

De nærliggende stater Malaysia og Singapore oplever også dårlig sigtbarhed og skolelukninger på grund af de akutte sundhedsrisici. Begge lande evakuerer borgere fra Indonesien. Røgen har haft regionale og internationale implikationer ved at lufthavne er lukkede.

CO2-udledningerne er ca. 3 procent af de årlige globale udledninger

Men ikke mindst stiger udledningen af CO2. World Ressource Institute skriver, at siden september har udledningerne oversteget udledningerne fra hele USA i 26 ud af 44 dage.

Eller en anden sammenligning: på tre uger var udledningerne større end Tysklands udledninger på et helt år.

Brandene og røgen kan koste Indonesien 35 milliarder US $, omtrent 4 procent af Indonesiens bruttonationalprodukt og dybest set udslette al økonomisk vækst for 2015.

Men brandene er også katastrofale for naturen og biodiversiteten, idet den artsrige regnskov, der brænder, bliver erstattet af artsfattige plantager.

Du kan støtte Friends of the Earth Indonesia / WALHI’s nødhjælpsindsats her

 

Læs om brandene her:

http://politiken.dk/oekonomi/2050/klima/ECE2907950/indonesiens-skovbrande-er-et-kvaelertag-paa-klimaet/

http://politiken.dk/udland/ECE2002921/singapore-er-ved-at-kvaeles-i-roeg-fra-brande-i-indonesien/

Se hvad billeder kan fortælle her:

http://www.dr.dk/nyheder/udland/billeder-brande-laegger-tykt-roegsloer-…

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!