CETA-demonstration, oktober 2016

Handel 5000 på gaden mod CETA og TTIP

5000 mennesker var i går på gaden i København for at protestere mod de to udemokratiske handelsaftaler CETA og TTIP.

31. oktober 2016 · Kl. 11:29 Nyhed

Protesterne mod EU's handelsaftaler med Canada (CETA) og USA (TTIP) møder mere og mere modstand i Danmark og i resten af EU. I torsdags var 5000 mennesker på gaden i København for at vise deres utilfredshed med aftalen. Mere end 50 organisationer stod bag demonstrationen, som talte både miljø- og udviklingsorganisationer, fagbevægelse, studenterbevægelser og partier. 

NOAH og Ungdom NOAH var også til stede for at kritisere aftalerne og de udemokratiske processer, der kendetegner forhandlingerne. 

NOAH har gennem længere tid vist, hvordan aftalerne bliver præsenteret af fortalerne som midler til at skabe vækst og arbejdspladser. I virkeligheden fungerer aftalerne som trojanske heste, der vil føre til bl.a. lavere miljøbeskyttelse.  

Aftalerne vil nemlig indeholde særdomstole, som vil give udenlandske virksomheder mulighed for at sagsøge stater for at indføre ny lovgivning, der mindsker deres profit. TTIP skal desuden indeholde et kapitel om energi og klima, som skal give USA mulighed for at eksportere skifergas til Europa.

Samtidig skal aftalerne fjerne såkaldte tekniske handelshindringer. Det betyder, at lovgivning vil blive harmoniseret på tværs af Atlanten for at afskaffe lovgivning der beskytter mennesker og miljø. Aftalerne kan også føre til liberaliseringer af for eksempel vandforsyning og affaldshåndtering. Liberaliseringer, der ikke kan rulles tilbage.

Forhandlingerne om CETA har stået på i syv år og skal nu godkendes i EU og i medlemslandene. Der er dog aldrig givet et mandat fra Danmark til at forhandle aftalen, ligesom der kun er blevet orienteret om aftalen et par gange i Europa-udvalget. Størstedelen af indholdet i både TTIP eller CETA er ikke blevet diskuteret i Folketinget. 

Se flere billeder fra demonstrationen her:

http://modkraft.dk/fotoserie/stop-ttip-og-ceta

http://arbejderen.dk/indland/5000-sagde-nej-til-ceta-og-ttip

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!