En smagfuld omstilling

Vi vil alle gerne gøre noget godt for planeten, og faktisk er det at mindske vores kødforbrug en af de få ting, vi nemt kan arbejde på.

At spise plantebaseret mad hele året rundt kan forme mere plads til biodiversitet i det danske landbrugslandskab, reducere CO2-udledningen og redde træerne i regnskoven i Latinamerika.

Bonus! Det kan være inspirerende og smage fantastisk.

Find inspirerende opskrifter her

Men hvordan ville det se ud, hvis vi kunne erstatte 35 millioner svin og monokulturens fodermarker med en masse lækre grøntsager og bælgfrugter, fra små landbrug?

land/brug

Fællesskabsbaseret landbrug

Det er en god idé at støtte lokale producenter. Hvis du vælger at bruge dine penge på lokale produkter, er du med til at sikre den cirkulære økonomi og samtidig garantere miljøvenlig landbrugspraksis.

→Tip 1 : gå på jordbrugsmarkeder som Grønt Marked og gå rundt for at finde de lokale butikker.

→Tip 2 : beslut dig for at støtte en jordbruger i en hel sæson og få din grøntsagskasse hver uge.

→ Tip 3 : vælg kvalitet frem for kvantitet. Du kan spare både CO2 og penge ved at købe mindre, men bedre kød og i stedet købe langt flere bælgfrugter og grøntsager.

fælleskab

- En smagfuld  omstilling

Dybt inde i dit hjerte ved du det. Det er ikke bæredygtigt at spise uden for sæsonen. Det er dårligt for miljøet, men også for dit helbred. For at erstatte solen bruges der en masse kemikalier. Når du spiser sæsonbestemt, får du mulighed for at variere din kost fra måned til måned og eksperimentere. Og som en dejlig sidekick mindsker du forureningen fra transport!

→ Tip 1. Spis sæsonbestemt - følg en kalender med årstiderne. Det giver dig en bedre forståelse for landmandens rutiner og vilkår.

→ Tip 2. Når det er sæson, så prøv at konservere mad gennem fermentering,... Brug metoder til tilberedning og konservering som fermentering, henkogning og kogning i høkasser. Du bør prøve syltede rødbeder eller sennepsfrø.

→Tip 3. Det er også godt at være tålmodig og vente på den gode sæson, den har mere smag og bliver en unik oplevelse at gribe den fra jorden eller træet.

Spis dine lokale bælgfrugter

Alternativer til kød kan være eksotiske, men har også en klimaomkostning på grund af lang transport. Din mad er ikke beregnet til at rejse rundt i verden, og det er langt sundere at spise mad, der ikke er blevet sprøjtet med pesticider for at blive konserveret til en lang rejse.

→ Tip 1: spis lokalt, vi har masser af god mad i Danmark.

→ Tip 2: genovervej den måde du spiser på. Tænk ikke på en ret omkring kødet, men som en "helhed". Undgå de stærkt forarbejdede kødalternativer og prioritér lokale bælgfrugter.

Danmark har en god jordbund til at producere bælgfrugter som linser, ærter og bønner.  Der er også mange muligheder med grøntsager.

→ Mange af bælgfrugterne hjælper faktisk jorden med at optage kvælstof og bidrager til at regenerere jorden, som kan optage mere CO2 og mere vand, hvilket giver mere liv og dermed regenererer kredsløbene.

lokal

NOAH ANBEFALER

  • Madproduktionen skal baseres på lokal afsætning og en kostsammensætning for danskerne, der er i overensstemmelse med de nye, nordiske næringsanbefalinger. Meget mindre kød, mere frugt, grøntsager og bælgfrugter, mere lokalt produceret og sæsonbaseret (https://www.noah.dk/materialer/future-nordic-diets)

  • Dansk landbrug skal baseres på regenerative agroøkologiske metoder uden brug af pesticider, kunstgødning, antibiotika og tungmetaller. Det skal lukke næringsstoffernes kredsløb, lagre kulstof i jorden, mindske erosion og genskabe biodiversiteten, inklusive mikrofauna, over og i jorden.

  • Kontrollen med landbrugsjorden skal demokratiseres gennem en statslig jordbrugsfond, forbud mod udenlandsk opkøb af jorden og en gennemgående jordreform til fordel for småproducenter.

  • EU's landbrugspolitik skal reformeres, så landbrugere ikke modtager støtte efter størrelse, men belønnes for at levere fælles goder som biodiversitet, ren luft og vand og for at afbøde klimaforandringerne.

  • Forskning og uddannelse skal være uafhængig og ikke baseret på industriens interesser, men i stedet komme lokaliseret og bæredygtig produktion til gode. 

"Madsuverænitet er folks ret til sunde og kulturelt passende mad, der er produceret ved hjælp af økologisk sunde og bæredygtige metoder, og deres ret til at definere deres egne mad- og landbrugssystemer."
- den internationale bondeorganisation La Via Campesina